Beysa Pastacılık Markalarını Tanıyalım

Şeker Hamuru Nedir? Nasıl Kullanılır ve Çeşitleri Nelerdir? | 16

Şeker hamuru nedir ve çeşitleri nelerdir

Şeker hamuru diğer adıyla fondan; tatlı mamullerinden pasta, kurabiye, cupcake, kek gibi birçok ürünü lezzet ve görüntü açısından zenginleştirmek için kullanılan bir gıda ürünüdür. İçeriğinde su, jelatin, şeker ve gliserol bulunur. Şeker hamuru sayesinde istediğiniz şekil ve süslemeleri uygulayabilirsiniz.

Şeker Hamuru Çeşitleri Nelerdir?

Şeker Hamuru Nedir? Nasıl Kullanılır ve Çeşitleri Nelerdir? | 16

Şeker hamuru, kendi arasında 3 farklı kategoride incelenir ve bunlar:

  • Yenilebilir şeker hamuru
  • Çiçek hamuru
  • Figür şeker hamuru

Yenilebilir şeker hamuru; pasta, kek, kurabiye gibi tatlıların üzerine figür, şekil, kaplama gibi görsel estetiği ve aromayı arttırmak için kullanılan şeker hamurudur.

Çiçek hamuru ise aynı figür hamurları gibi figür yapımında kullanılır fakat şeker hamurundan çiçek yapımı diğer figürlere nazaran daha ince işçilik gerektiren ve özel şeker hamuru kalıbı gerektiren bir işlemdir, şeker hamuru çiçek yapma seti gibi özel ekipmanlarla yapılması gerekmektedir. Bunun nedeni gerçekçi çiçekler yapmak için şeker hamurundan yapılacak olan yaprakların gerçekte olduğu gibi ince ve bu inceliğin yanında detaylarını da içermesidir. Bu ürünleri şeker hamuru malzemeleri kategorimizden inceleyebilirsiniz.

Figür hamurları ise yenilebilir şeker hamurlarından farklı olarak genellikle figür yapımında kullanılmasının nedeni ise canlı bir görüntü için boya oranının yüksek olmasıdır. Şeker hamuru silikon kalıbı çeşitleri ile bu şeker hamurlarına kolaylıkla şekil verebilir ve istediğiniz figürü ya da dekoru kolay bir şekilde oluşturabilirsiniz.

Şeker hamuru nasıl açılır

Şeker Hamuru Nasıl Kullanılır?

Şeker hamurunun birkaç kullanım şekli vardır. Yaygın olarak kullanım şekli olan pasta gibi ürünlerin dış kaplamasında ve şeker hamuru ile oluşturulan dekor ve figür tasarımları.

Şeker Hamuru Nasıl Açılır? 

Şeker Hamuru Nedir? Nasıl Kullanılır ve Çeşitleri Nelerdir? | 16

Şeker hamurunu açmak için:

Dış kaplama olarak kullanılacak olan şeker hamuru bir tezgaha yapışmayı önlemek amacıyla un dökülerek şeker hamuru tezgaha kullanılacak miktarda koyulur.

Bir merdane yardımıyla şeker hamuru kaplanacak ürünün , kek , cupcake , pasta vb , üst yüzeyinin ve yüksekliğinin toplamından 1 CM genişlikte bir daire şeklinde açılır.

Açılımı yapılmış şeker hamuru kaplanacak olan pastanın üzerine serilir ve pastanın görünen tüm yüzeylerine yapışacak şekilde gerginleştirilir , dışta kalan parçalar kesilerek kusursuz bir görüntü yakalanır.

Diğer bir kullanım şekli olan şeker hamurundan figür yapımı ise; çiçek teli yardımıyla yapılacak olan figürün iskeleti oluşturulduktan sonra şeker hamuru ile bu iskelet giydirilir.

Ana hatlar oluşturulduktan sonra şeker hamuru dekor aleti seti ile detay hatlar şekillendirilir bu işlemde sonra en son olarak gıda kalemleri ile detaylar çizilir ve işlem bitirilir. Bu şekilde oluşturulan şeker hamuru figür, pastaları süslemekte kullanılır.

Sıkça Sorulan Sorular

Şeker Hamuru Yenir mi?

Şeker hamuru içeriği  şeker, su, jelatin ve gliserindir. Bu bileşenlerden üretilen şeker hamuru yenilebilir bir gıda ürünüdür.

Şeker Hamuru Kurur mu?

Şeker hamuru içeriğindeki malzemelerden dolayı hava aldığı bir ortamda kurur , sertleşir ve kırılmaya başlar. Hava almadığı kapalı bir ortamda şeker hamuru yapısını kaybetmez. Kullanacağınız miktar kadarını paketinden çıkararak kurumasını önleyebilirsiniz..

Şeker Hamuru Nasıl Yumuşatılır?

Şeker hamuru yumuşatmak için ilk olarak yoğurma işlemi yapılır , tezgah üzerinde bir miktar nişasta döküldükten sonra şeker hamuru bir merdane yardımıyla düzleştirilir.

Şeker hamuru ile nasıl süsleme yapıldığını aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz.

Şeker hamuru çeşitleri geniş renk yelpazesiyle Beysa Pastacılık ve Gıda Ürünleri’nde! Pastacılık ekipmanları ile ilgili her türlü ihtiyacınız için 1997 yılından beri %100 müşteri memnuniyeti ile hizmet veriyoruz. Daha fazlası için Youtube kanalımızı ve Instagram hesabımızı ziyaret etmeyi unutmayın.